Επισκεφθείτε την Άνω Πόλη και τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης!

Selanik 008

Η περίφημη “Άνω Πόλη” της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Άνω Πόλη θεωρείται η περιοχή η οποία βρίσκεται στο ψηλότερο τμήμα της παλιάς πόλης. Ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου και φτάνει βόρεια μέχρι τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά μέχρι τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, τα οποία σώζονται σχεδόν ολόκληρα.

Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης όπως τα Τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο ναός των Ταξιαρχών, η Μονή Βλατάδων, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Προφήτη Ηλία, ένας βυζαντινός λουτρώνας της πλατείας Κρίσπου και το Αλατζά Ιμαρέτ της οδού Κασσάνδρου.

Στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το Φρούριο του Επταπυργίου. Το “Επταπύργιον”, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία “Γεντί Κουλέ”, αποτελείται από δύο ενότητες: το Βυζαντινό φρούριο και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών. Οι πύργοι που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά, αποτελούν τμήματα του παλαιοχριστιανικού τείχους της Ακρόπολης, ενώ αυτοί της νότιας πλευράς πιθανολογείται πως προστέθηκαν κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Κατά καιρούς, το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες αλλά και στρατιωτικές φυλακές. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο εσωτερικός χώρος αναδιαμορφώθηκε και προστέθηκαν εγκαταστάσεις εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.

Δύο μεγάλες πύλες, οι «πορτάρες», οδηγούν στο εσωτερικό της Ακρόπολης, που χρησίμευε ως τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων σε περιπτώσεις άλωσης της πόλης. Ανατολικότερα, στη γωνία του Βόρειου με το Ανατολικό τείχος, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής πύργος του Τριγωνίου, όπως τον έλεγαν οι Βυζαντινοί, γνωστός και ως πύργος της Αλύσεως ή πύργος του Πυροβολείου, ο οποίος χτίστηκε την ίδια εποχή με το Λευκό Πύργο.

Πέραν της ιστορικής της σημασίας, η Άνω Πόλη ξεχωρίζει και για την ομορφιά της. Οι στενοί λιθόστρωτοι δρόμοι, τα αδιέξοδα, οι πλατείες, τα μικρά ξέφωτα και τα μοναδικά σε λιτότητα και κομψότητα κτίσματα της Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής, δίνουν σ’αυτή τη γοητευτική περιοχή ένα τελείως ιδιαίτερο χρώμα.

Στην περιοχή θα βρείτε πολλά όμορφα καφέ και κάποια από τα ιστορικότερα ταβερνάκια της πόλης, στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε απολαυστικούς μεζέδες. Ταβερνάκια με ιδιαίτερο στυλ και πολλές φορές μοναδική θέα τα οποία υπήρξαν στέκια πολλών Ελλήνων ηθοποιών, μουσικών και ποιητών. Επισκεφθείτε την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και θα καταλάβετε γιατί πολλοί την αποκαλούν “Άλλη Πόλη”!

Save

Save

Γράψτε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Name*