ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου του εικοστού αιώνα σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ψυχές των Κυπρίων. Η Αλεξάνδρα Ζαμπά και ο Ουμίτ Ινατσί, δύο κύπριοι συγγραφείς, ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας από τη μια και τουρκικής από την άλλη, διαμέσου του δίγλωσσου βιβλίου ΙΧΝΗ ΜΗΜΗΣ/HAFIZA İZLERİ, διηγούνται στη μητρική τους γλώσσα, τριάντα αληθινές ιστορίες. Παιδικές και νεανικές εμπειρίες τους από γεγονότα που δηλώνουν ολοφάνερα την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αίσθημα αδικίας. Τα διηγήματα παρουσιάζονται μέσα από δύο ενότητες αισθηματικής χαρτογράφησης. Η πρώτη είναι γραμμένη στα ελληνικά και καταγράφει προσωπικές ιστορίες μαζί με εμπειρίες άλλων γυναικών. Η δεύτερη είναι γραμμένη στα τουρκικά, κατάθεση προσωπικών παιδικών και νεανικών εμπειριών. Το ίδιο σκηνικό καταγεγραμμένο από τις δύο όχθες του ποταμού ζωής της Κύπρου.

«Δεν ξέραμε για πράσινη γραμμή. Δεν ξέραμε ποιος έδωσε το πράσινο μολύβι για την πράσινη γραμμή, ούτε το όνομα του Βρετανού υποστράτηγου Πίτερ Γιανγκ που χάραξε το βάραθρο…» Αλεξάνδρα Ζαμπά.

Από εκείνο το απλό, πράσινο μολυβάκι που χάραξε το νησί για πάρα πολλά χρόνια και τις ψυχές των ανθρώπων για πάντα, δημιουργήθηκε ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο, δύο συγγραφείς, δύο γλώσσες που εξιστορούν, από δύο διαφορετικές πλευρές, τα ίδια βιώματα και τα ίδια γεγονότα.

Αν κάποιος θα παρουσίαζε την ιστορία της Κύπρου υπό μορφή παραμυθιού, θα την βρίσκαμε υπερβολική. Όταν όμως, παρουσιάζουν το παραμύθι υπό μορφή ιστορίας, το πιστεύουμε, το διδάσκουμε στα σχολεία και στο τέλος γινόμαστε και θιασώτες του.

 

Σας περιμένουμε στην παρουσίαση στις 14 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19:00 στο Καφέ Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 2Α, Θεσσαλονίκη 56421)

Τηλέφωνο επικοινωνίας – Lale Alatli – 69 49 17 25 60

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name*