Η σεφαραδίτικη πίτα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Στους κοσμοπολίτικους δρόμους της Σμύρνης εύκολα συναντά κανείς ουρές μπροστά στο φούρνο με τα Boyoz. Πρόκειται για άγλυκα πιτάκια που παράγονται από ένα λεπτότατο φύλο ζύμης που γίνεται ζυμώνοντας στο χέρι αλεύρι με ηλιέλαιο και ταχίνι. Τα Boyoz (προέρχεται από το ισπανικό bollos που σημαίνει καρύδια) αποτελούσαν για 500 χρόνια ένα από τα κλασσικά εδέσματα το Σεφαραδιτών Εβραίων που μετά τον διωγμό τους από την Ισπανία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η σεφαραδίτικη λιχουδιά που έχει γίνει διάσημη στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη επιστρέφει στην πόλη με την  μεγάλη εβραϊκή παράδοση αλλά και την φήμη της πόλης των γεύσεων και του καλού φαγητού. Αυτό θα συμβεί χάρη την εταιρεία Smyrna Boyoz που αποτελεί τη δεύτερη εταιρεία εστίασης που επενδύει στην αγορά της πόλης μετά την Mado.

To πρώτο στέκι των boyoz ετοιμάζεται για να ανοίξει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ικτίνου 6, σε ένα κατάστημα 150 τ.μ., που διαθέτει και πατάρι για όσους δεν προτιμούν τη γρήγορη λύση του πακέτου.

 

σεφαραδίτικη πίτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name*