Μέλι

Το μέλι είναι ένα αρωματικό υλικό, ιξώδες και γλυκό, το οποίο προέρχεται από το νέκταρ των φυτών. Το νέκταρ αυτό, το συλλέγουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό το οποίο αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα. Ο Ιπποκράτης, γνωστός και ως “Πατέρας της Ιατρικής”, συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Το ελληνικό μέλι είναι γνωστό πως υπερέχει σε οργανοληπτικά συστατικά (άρωμα, γεύση, πυκνότητα) από τα μέλια άλλων χωρών λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας αλλά και του εδάφους της Ελλάδας. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η πλούσια χλωρίδα της Ελλάδας με ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων. Συγκεκριμένα, στην ελληνική φύση έχουν βρεθεί περίπου χίλια φυτά τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι αλλά και μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι παράγουν μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Δοκιμάστε το ελληνικό μέλι, την τροφή των Θεών!