Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης

vasilis-tsitsanis

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε στο Λονδίνο στις 18 Ιανουαρίου 1984. Το 1941 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής μέχρι και το 1946 που επέστρεψε στην Αθήνα.

Το 1942 άνοιξε δικό του μαγαζί, το ‘Ουζερί ο Τσιτσάνης’ στην οδό Παύλου Μελά 22, που έγινε διάσημο. Εκεί έγραψε και παρουσίασε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου όταν επαναλειτούργησαν οι δισκογραφικές εταιρείες στην Αθήνα. Ο Τσιτσάνης με τη σύζυγο του Ζωή έμενα ακριβώς απέναντι από το μαγαζί στον αριθμό 21 που στην παρακάτω φωτογραφία είναι το τρίτο κτίριο από αριστερά.

oyzeritsitsani

Διαβάστε την ιστορία του μαγαζιού του Τσιτσάνη και της εποχής στο βιβλίο «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γ. Σκαμπαρδώνη.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια του Τσιτσάνη εκείνης της περιόδου σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγαπήθηκαν από τον κόσμο και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα στα νυχτερινά μαγαζιά και στις ταβέρνες στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα από μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα.

Κάποια από αυτά τα τραγούδια είναι η “Συννεφιασμένη Κυριακή”, το “Βάρκα Γιαλό”, η “Λιτανεία του Μάγκα”. Το “Μπαξέ Τσιφλίκι” γνωστό και ως “Χατζή μπαξές” ή “Τα κούτσουρα του Δαλαμάγκα” γράφτηκε το 1942 και ηχογραφήθηκε το 1946 με τις φωνές του Στράτου Παγιουμτζή και του ίδιου του Βασίλη Τσιτσάνη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Name*