To ‘’ΙΣΛΙ’’ είναι ένα παραδοσιακό, μικρασιάτικο, ημισιροπιαστό γλυκό, με καρύδια και μυρωδικά που το κάνουν πεντανόστιμο. Φτιάχνεται εξ’ολοκλήρου στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.
Στη Θεσσαλονίκη, το έφεραν μαζί τους οι προσφυγές από τη Μικρά Ασία. Από εκεί ξεκίνησε και ο Ιωσήφ Πορφυρίδης, γεννημένος στο Προκόπιο της Καππαδοκίας. Τα ‘’ΙΣΛΙ’’ τα έφτιαχνε η μητέρα του η Ελίσσω και από αυτήν έμαθε να τα κάνει η γυναίκα του, η Δήμητρα Πορφυρίδου με την ίδια παραδοσιακή συνταγή και το ιδιαίτερο κέντημα, που γίνεται με ειδικό τσιμπιδάκι, κάνοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστό.
Με την ίδια συνταγή, εξακολουθεί να τα φτιάχνει η οικογένεια Πορφυρίδη, στο παραδοσιακό εργαστήριο γλυκών που διατηρούν στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο Στέλιος Πορφυρίδης, ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας, με σπουδές ζαχαροπλαστικής, έφερε τα ‘’ΙΣΛΙ’’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένα ζαχαροπλαστείο – καφέ, σκέτο κόσμημα. Ένα ζαχαροπλαστείο, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη!!!
Fb: Isli